Paard als Spiegel en militairen: een sterke combinatie

Door: Eddy Dekkers (locatie Dongen) 

‘Militairen aan de yoga’ ‘Yoga helpt militairen te ontspannen’ ‘Meditatie en chakra’s voor Defensie’ – zomaar een greep uit de krantenkoppen die afgelopen oktober in het nieuws verschenen. Opeens was daar veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van militairen en kwam naar buiten dat Defensiemedewerkers zich graag meer willen voorbereiden op stressvolle situaties. Dit zette mij aan het denken. Hoe kan Paard als Spiegel hierbij een rol spelen? En op die manier Defensiemedewerkers bijvoorbeeld voorbereiden op zijn of haar volgende uitzending? In deze blog vertel ik je daar meer over.

Eddy Dekkers.

Eddy Dekkers.

In de periode 1990 – 1996 heb ik onder andere als officier bij Defensie gewerkt. Hier heb ik veel ervaring opgedaan in het werken met teams. Dit werk inspireert mij nog tot vandaag de dag om teams, en individuen, te stimuleren hun eigen talenten te ontdekken en doelen te behalen. Tijdens een reünie van het opleidingscentrum voor Officieren afgelopen zomer heb ik weer goed met mijn jaargenoten kunnen bijpraten. Het was heel prettig om te merken dat het kameraadschap als vanouds was: mede door de hechte band die tijdens de opleiding is ontstaan, voelde het alsof ik gisteren nog bij Defensie werkte.

Ontwikkelingen

Naar aanleiding van een gesprek tijdens de reünie bezocht ik jaargenoot Johan* op de kazerne waar hij nu werkt. Samen met hem en acht andere mannen trokken we tijdens de opleiding als groep zo’n drie jaar gezamenlijk op en deelden we lief en leed om officier bij de Genie te worden. Inmiddels is Johan Luitenant-Kolonel en geeft hij leiding aan zo’n 400 mensen. Na het drinken van een kopje koffie en het ophalen van mooie herinneringen, gaf Johan mij een rondleiding over de kazerne. Hij liet mij de nieuwe materialen en gebouwen zien en vertelde over de professionalisering van de Genie. Ook vertelde hij dat hij inmiddels vier keer op uitzending is geweest, waar hij met passie, maar ook gepaste terughoudendheid over sprak. Tevens gaf hij aan dat hij een intern onderzoekje onder de vaste kaderleden heeft gedaan en dat deze leden samen meer dan 450 keer op uitzending zijn geweest. Een aantal kaderleden zit op dit moment thuis omdat zij het werk niet meer kan uitvoeren, vermoedelijk vanwege aan Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) gerelateerde klachten.

Aanraking met paard geeft rust.

Aanraking met paard geeft rust.

PTSS en Paard als Spiegel

Ik vertelde Johan over mijn werkzaamheden als coach. Ik legde hem uit dat ik hierbij graag mijn paard Flash inzet als co-coach en dat ik regelmatig werk met mensen die PTSS-gerelateerde klachten hebben. Niet alleen ex-militairen, maar ook voormalig politiemedewerkers, brandweer, ambulancepersoneel en mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Mijn co-coach Flash helpt mij tijdens de sessies in contact te komen met de coachee, maar nog veel belangrijker: Flash helpt de coachee in contact te komen met zichzelf. Daarbij spiegelt mijn paard het gedrag van de coachee en helpt om verstand en gevoel te verbinden. De sessies hebben als resultaat dat de coachee kleine stappen maakt – om beter om te kunnen gaan met klachten én zicht te krijgen op zijn of haar mogelijkheden om hierin verder te ontwikkelen. Een sessie met de methode Paard als Spiegel geeft rust, waarbij ook de daadwerkelijke aanraking met het paard een unieke belevenis is.

De daadwerkelijke aanraking met het paard is een unieke belevenis.”

Preventie  

Co-coaches Flash en Coco op locatie Dongen.

Co-coaches Flash en Coco op locatie Dongen.

Een dergelijk effect van een coachsessie zou nog groter zijn als de methode Paard als Spiegel preventief wordt ingezet. Zou het niet mooi zijn om samen met Flash militairen (en andere risicovolle beroepen) te helpen beter in hun kracht te komen en voldoende basis mee te geven, zodat de kans op het ontwikkelen van PTSS wordt geminimaliseerd? Johan gaf aan dat hij daarmee zijn mensen nog beter kan voorbereiden op toekomstige uitzendingen. Hoe mooi zou het zijn dat we hiermee PTSS-gerelateerde klachten kunnen reduceren of misschien zelfs kunnen voorkomen… Mijn overtuiging is dat dat kan! Hiermee ga ik de komende periode aan de slag.

 

*wegens privacyredenen is de naam van Johan gefingeerd