Opleiding paardencoach post-hbo

Tijdens de opleiding Excellent Coach 2 post-hbo heb ik een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. De verdieping tijdens de opleidingsdagen, intervisie en zelfstudie-uren heeft ervoor gezorgd dat ik als coach met Paard als Spiegel stevig in mijn schoenen sta en krachtige tools heb om andere mensen dit ook te laten ervaren.”

Mirjam, deelnemer Excellent Coach 2 – post-hbo (2014-2015)

 

Tijdens de post-hbo opleiding Excellent Coach deel 2 werk je tijdens tweeëntwintig dagdelen, veertig zelfstudie-uren en in het assessmentprogramma ‘Talentwijzer’ aan je ontwikkeling tot gediplomeerd post-hbo coach met de methodiek ‘Paard als Spiegel’. Lees hier verder:

Jij als post-hbo Excellent Coach

Je hebt al ervaring met coaching (al dan niet met Paard als Spiegel). Je wilt meer verdieping in je werk als coach met Paard als Spiegel. Je zoekt een manier om je huidige werk naar een hoger plan te tillen. Dan is de post-hbo opleiding Excellent Coach deel 2 iets voor jou!

De post-hbo opleiding Excellent Coach deel 2 is een vervolg op Excellent Coach deel 1 en bestaat uit een compleet traject van anderhalf jaar. Tijdens cursusdagen (reguliere- en praktijkdagdelen), individuele reflecties, observaties, intervisie en in je persoonlijk ontwikkelingsdossier Talentwijzer houd je je ontwikkeling bij en profileer je jezelf als post-hbo gediplomeerd coach met ‘Paard als Spiegel’.

Accreditatie

Deze unieke opleiding is als post-hbo opleiding geaccrediteerd door het Centrum voor Post-Initieel Onderwijs (CPION). Dit is de enige opleiding tot paardencoach – Paard als Spiegel (post-hbo) met deze accreditatie! HorSense werkt tevens samen met gecertificeerde opleiders en het Centrum voor Excellent Leiderschap.PHBO-logo-zwart

 

Schermafbeelding 2016-05-04 om 13.46.44Deze organisatie werkt samen met Fontys Hogescholen. Fontys staat garant voor de toewijzing van certificaten en diploma’s die beantwoorden aan de eisen van het leertraject. De samenwerking met Fontys Hogescholen en CPION leidt er toe dat deelnemers na afronding van de opleiding een erkend en officieel post-hbo diploma ontvangen.


Duur van de opleiding en studiebelasting


Het doel van de post-hbo opleiding Excellent Coach deel 2 is het verdiepen van je kennis en praktische vaardigheden als professioneel coach. De opleiding bestaat uit zestien reguliere dagdelen en zes dagdelen in de praktijk met paard. Daarnaast werk je veertig uur zelfstandig aan opdrachten en besteed je twintig uur aan het bijhouden van je ontwikkeling in het online assessmentprogramma Talentwijzer. Tijdens de diplomeringsdag laat je in een meesterproef zien dat je aan de eisen voor het diploma ‘professioneel coach met behulp van Paard als Spiegel’ voldoet. In totaal ben je negen maanden met de opleiding bezig.

Criteria voor deelname

Om aan de opleiding te kunnen beginnen, houden we met jou een kennismakingsgesprek zodat we jou leren kennen en jij ook weloverwogen voor een opleiding bij HorSense kiest. Daarnaast heeft HorSense een aantal criteria opgesteld waar je aan moet voldoen om aan de opleiding te beginnen:

  • Je hebt minimaal hbo denk- en werkniveau;
  • Je bent in de gelegenheid om in de praktijk coachingsgesprekken te voeren met verschillende cliënten;
  • Je hebt de mogelijkheid om in jouw omgeving te werken met paard(en);
  • Je hebt deel 1 ‘Excellent Coach’ van de opleiding succesvol afgerond en/of beschikt over voldoende EVC’s (Eerder Verworven Competenties)*.

Cursusopbouw

De opleiding Excellent Coach deel 2 vindt drie- of vierwekelijks gedurende elf opleidingsdagen plaats**. Tijdens deze dagen wordt er een koppeling gemaakt tussen verdiepende theorie op post-hbo niveau en het werken met ‘Paard als Spiegel’. Tijdens een cursusdag wordt ongeveer 70% van de tijd aan theorie besteed, en 30% aan het coachen met ‘Paard als Spiegel’ in de praktijk. Daarnaast bouw je een groot portfolio in het assessmentprogramma Talentwijzer op, waar je onder begeleiding van de HorSense-coaches je ontwikkeling bijhoudt.

Gedurende de opleiding werk je met vijf ‘proef’coachees waar je in totaal vijftien gesprekken/sessies mee hebt. Tijdens drie observatiemomenten reflecteer je op je ontwikkeling als post-hbo coach met ‘Paard als Spiegel’ en je ervaringen met het coachen. Onder begeleiding van de HorSense-coaches en je medecursisten maak je een 360 graden feedbackmeting en neem je deel aan intervisiegroepen. Tot slot maak je vier literatuurverslagen (waarvan een van een verplicht boek). Wil je het volledige cursusprogramma inzien? Vraag dan hier de informatiebrochure aan. 

Literatuur


Bij HorSense werken we graag met recentelijk geschreven artikelen en boeken, zodat cursisten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Voorafgaand aan de opleiding ontvang je daarom een literatuuroverzicht. De literatuur uit dit overzicht vormt de basis voor je opleiding.Schermafbeelding 2016-05-04 om 13.41.15

Daarnaast ontvang je het boek ‘Natuur werkt!’ en de Syllabus ‘Paard als Spiegel deel 2’ waar je tijdens de opleiding uitvoerig mee aan de slag gaat.

Kosten 

De opleiding Excellent Coach deel 2 – post-hbo kost €4200,00 euro (BTW vrijgesteld). Betaling in termijnen is mogelijk. De genoemde prijs is exclusief literatuur- en verblijfkosten.

Na de opleiding

Als gediplomeerd post-hbo coach met de methodiek ‘Paard als Spiegel’ kun je je inschrijven bij NOBCO (Nederlandse Orde voor Beroepscoaches) en kun je je bij de beroepsvereniging HorSense aanmelden als registercoach. Daarnaast kun je aan de slag als professioneel coach waarbij je in de praktijk coachingsessies met of zonder inzet van paard(en) geeft.

Schermafbeelding 2016-05-04 om 13.50.56Na afronding van de opleiding heb je bovendien genoeg ervaring opgebouwd om eventueel een eigen praktijk te starten. Daarnaast kun je deelnemen aan diverse praktijk- en terugkomdagen die door HorSense voor alumni worden georganiseerd, waardoor je up-to-date blijft van het vakgebied.

Meer weten?

Wil je meer weten en/of de informatiebrochure ‘Opleiding Excellent Coach’ aanvragen? Vul hier het contactformulier in en HorSense neemt contact met je op!

 

*Tijdens het intakegesprek wordt besproken of je over de EVC’s beschikt. Hiervoor kan voorafgaand aan het gesprek om aanvullende informatie over je (coaching)achtergrond worden gevraagd.

** De opleiding Excellent Coach deel 2 vindt alleen plaats op locatie Zuid (Deurne). Vanaf najaar 2016 wordt de opleiding ook op locatie Oost (Diepenheim) gegeven. Houd deze website in de gaten voor de aankondiging van de start van de opleiding op locatie Oost.